homtd wholeIFOMPT logo PMS

Ανακοίνωση έναρξης εγγραφών HOMTD Αθήνα 2020-2021

Για το πρόγραμμα Manual Therapy του Hellenic OMT Diploma στην Αθήνα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Manual Therapy Hellenic OMT Diploma Αθήνα    2020 - 2021

 

 Γενικές Πληροφορίες

Δικαίωμα Συμμετοχής

 Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε Φυσικοθεραπευτές.

 Χώρος διεξαγωγής

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του HOMTD στην Αθήνα Χερσίφρονος 20-22 Νέος Κόσμος


 

Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση έναρξης εγγραφών HOMTD 2021-2022


homtd 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Hellenic OMT Diploma Θεσσαλονίκη  2021 - 2022

Γενικές Πληροφορίες

Δικαίωμα Συμμετοχής

Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε Φυσικοθεραπευτές.

Χώρος διεξαγωγής

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του HOMTD στην Θεσσαλονίκη οδός Πολυζωίδη 2 και Λαγκαδά.

 


Συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στην απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης σε ασυμπτωματικά άτομα

Από το American Journal of Neuroradiology (AJNR Am J Neuroradiol. 2014 Nov 27. [Epub ahead of print])

των Brinjikji WLuetmer PHComstock BBresnahan BWChen LEDeyo RAHalabi STurner JAAvins ALJames KWald JTKallmes DFJarvik JG.


Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις παρουσιάζονται συνήθως στην ακτινολογική απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης, αλλά εμφανίζονται συχνά σε άτομα που δεν αναφερούν πόνο, καθώς και σε άτομα με αναφερόμενο πόνο στην περιοχή της σποδυλικής στήλης. Επιδίωξη της ανασκόπησης ήταν η εκτίμηση του επιπολασμού, ανάλογα με την ηλικία και την ύπαρξη εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, μελετώντας την ύπαρξη εκφυλιστικών ευρημάτων στην σπονδυλική στήλη σε απεικονιστικές εξετάσεις, σε ασυμπτωματικά άτομα. 

 

Πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση των άρθρων που αναφέρουν ύπαρξη απεικονιστικών ευρημάτων (σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία) σε ασυμπτωματικά άτομα, σε δημοσιευμένα άρθρα μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Δύο μελετητές αξιολόγησαν κάθε χειρόγραφο. Καθορίστηκαν ομάδες ηλικίας ανα δεκαετία ηλικίας(από 20 έως 80 ετών), για τον καθορισμό εκτίμησης στην επικράτηση των ευρημάτων στην συγκεκριμένη ηλικία. Κάθε εύρημα απεικόνισης, πέρασε σε ένα γενικευμένο γραμμικό μοντέλο μικτής απεικόνησης, για την ομαδοποίηση της μελέτης, την προσαρμογή και τον μέσο όρο για την αναφερόμενη ηλικία.

Στα 33 άρθρα αναφοράς που εξετάσθηκαν, καταγράφησαν απεικονιστικά ευρήματα για 3.110 ασυμπτωματικά άτομα, που πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στη συγκεκριμένη μελέτη. 
Η παρουσία της εκφύλισης του μεσοσπονδυλίου δίσκου σε ασυμπτωματικά άτομα καταγράφηκε από το 37%, σε άτομα ηλικίας 20 ετών, έως 96%, σε άτομα ηλικίας 80 ετών. Η παρουσία κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου καταγράφηκε σε ποσοστό 30%, σε άτομα ηλικίας 20 ετών, έως και 84%, σε άτομα των 80 ετών.Η πρόπτωση μεσοσπονδυλίου δίσκου καταγράφηκε στο 29%, στην κατηγορία των 20 ετών, έως και το 43%, σε αυτή των 80 ετών. Η διαταραχή της δομής του μεσοσπονδυλίου δίσκου, παρατηρήθηκε στο 19% των ατόμων ηλικίας των 20 ετών, έως το 29% αυτών των 80 ετών. 

Συμπερασματικά, στα απεικονιστικά ευρήματα της σπονδυλικής στήλης υπάρχουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις σε υψηλές αναλογίες, σε ασυμπτωματικά άτομα, που αυξάνονται με την ηλικία. Πολλά απεικονιστικά ευρήματα που παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις είναι πιθανό να είναι αποτελέσματα της φυσιολογικής γήρανσης και μη σχετιζόμενα με την ύπαρξη πόνου. Τα πιθανά ευρήματα απεικόνισης θα πρέπει να ερμηνευθούν στο πλαίσιο της κλινικής κατάστασης του ασθενούς.

πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25430861/

Αναδημοσίευση από :

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος Καταγραφής

Ο Hellas-OMPT, ως ο οργανισμός που εκπροσωπεί επίσημα την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Manual Therapy (IFOMPT), προσπαθώντας να ανανεώσει τις δράσεις και δομές του με τους συναδέλφους φυσικοθεραπευτές που ειδικεύονται στο Manual Therapy προσκαλεί όσους και όσες το επιθυμούν να συμπληρώσουν την παρακάτω Αίτηση Ενδιαφέροντος και Καταγραφής.
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η συγκέντρωση σε μία βάση δεδομένων και σε μία ιστοσελίδα όλων των συναδέλφων που έχουν επίσημη εκπαίδευση στο Manual Therapy από προγράμματα αναγνωρισμένα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία IFOMPT. Μελλοντικός στόχος είναι η προάσπιση και βελτίωση των επαγγελματικών ιδιοτήτων που αφορούν τους πιστοποιημένους/ εξιδεικευμένους συναδέλφους στο Manual Therapy, αλλά και η διευκόλυνση των ασθενών στην ανεύρεση πιστοποιημένου Manual Therapist (ιστοσελίδα με χάρτη και στοιχεία συναδέλφων).
Προσοχή: Η αίτηση δεν αφορά απόφοιτους των σεμιναρίων που ανήκουν στο Hellas OMPT Group (Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδας -A.M.P.G., Hellenic OMT Diploma H-OMT.D ή το επιστημονικό τμήμα Manual Therapy του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών ΟΜΤ-Greece) καθώς τα στοιχεία τους βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Hellas-OMPT, μέσω των παραπάνω φορέων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:


- Να είναι μέλη του ΠΣΦ- ΝΠΔΔ
- Να είναι μέλη σε κάποιο Member Organization που είναι αναγνωρισμένο από την IFOMPT (http://www.ifompt.org/MEMBERSHIP+…/Member+Organisations.html)
- Να έχουν ολοκληρώσει κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Manual Therapy αναγνωρισμένο από την IFOMPT
Οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στην επόμενη ανάρτηση και να την αποστείλλουν με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. όπως και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Physical Therapy First for Low Back Pain Lowers Costs

If you have low back pain, you should get evidence-based physical therapy right away. Otherwise, your costs are likely to go up, along with the potential use of opioid medications, spinal injections, surgery, and other treatments.

That’s according to the results of an award-winning study published in BMC Health Services Research that reviewed 122,723 Military Health System patient records (Implications of early and guideline adherent physical therapy for low back pain on utilization and costs – April 9, 2015).

Αποκατάσταση χειρουργηθέντος Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου

πριν την επέμβαση

Η γνωστή μέθοδος R.I.C.E. (ξεκούραση-παγοθεραπεία-περίδεση-ανάρροπη θέση) σε συνδυασμό με ηλεκτροθεραπεία, μπορεί να εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων πριν από τη χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο και να επιτευχθεί (στα επίπεδα του εφικτού) το πλήρες εύρος της κίνησης του γόνατος. Αυτό θα βοηθήσει τον ασθενή να ανακτήσει ευκολότερα την φυσιολογική κίνηση, καθώς και δύναμη μετά την επέμβαση.
Η προεγχειρητική αγωγή πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση του τετρακεφάλου και ο πόνος θα καθορίσει το εύρος της τροχιάς των ασκήσεων που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
Ο ηλεκτρομυϊκός ερεθισμός σε συνδυασμό με την άσκηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση λειτουργικότητας του τετρακεφάλου, σε σχέση με τα αποτελέσματα της άσκησης.

Tennis Elbow – Centre Court

A beaut topical review on tennis elbow (lateral epicondylagia or LE) emerged in the recent Journal of Physiotherapy (Bissett and Vicenzino 2015, Physiotherapy management of lateral epicondylalgia, open access). I think it’s the best review of the status of our LE knowledge. Importantly, it reminds us that LE is “not self limiting and it’s associated with ongoing pain and disability in a substantial proportion of sufferers”. This suggests to me that people experiencing lateral elbow pain deserve a bit of attention and shouldn’t be shunted to the outside courts to wait it out. The authors of the review suggest that “sensitisation of the nervous system” is “one plausible reason for persistent pain in LE”.